Hosting www

499 zł

99za pierwszy rok

Pomoc/Baza wiedzy
WordPress:

Jak przenieść WordPressa z katalogu private_html do public_html za pomocą Managera Plików

Katalog public_html służy do wyświetlania zawartości strony za pomocą protokołu http, natomiast private_html wyświetla zawartość strony przy pomocy protokołu https czyli zawartość zabezpieczoną certyfikatem SSL. Jeżeli pliki strony znajdują się w katalogu private_html wówczas strona będzie widoczna jedynie z prefixem https i po wpisaniu w przeglądarkę adresu bez prefixu np. domena.pl, wyświetlony zostanie błąd. 

Przy wykonaniu odpowiedniej konfiguracji katalogów czyli po wykonaniu dowiązania symbolicznego pomiędzy katalogami oraz wymuszeniu przekierowania z protokołu http do https – strona będzie miała możliwość wyświetlania się poprawnie zarówno z prefixem http jak i https – zalecamy jednak wymuszenie stosowania https dla strony.

Pamiętaj, że w przypadku stron opartych o WordPress, do prawidłowego działania certyfikatu konieczne jest również wykonanie zmiany linkowania w bazie danych

Konieczne zatem będzie przeniesienie plików z katalogu private_html do katalogu public_html. 

Uwaga: W nowo dodanych do hostingu domenach, dowiązanie symboliczne jest  włączone domyślnie. 

Jeżeli chcesz przenieść pliki strony z katalogu private_html do public_html możesz skorzystać z Managera Plików dostępnego w Panelu Klienta:

1Zaloguj się do Panelu Klienta

2. Z menu po lewej stronie wybierz Hosting a następnie Manager Plików.

3. W kolejnym oknie zobaczysz listę katalogów na serwerze. Wybierz katalog Domains.

4. W katalogu Domains znajdź i wejdź do katalogu domeny, w której zainstalowany jest WordPress.

5. W katalogu domeny wejdź do katalogu private_html.

6. Następnie, za pomocą checkboxów po prawej stronie zaznacz wszystkie pliki i katalogi a następnie wybierz przycisk Dodaj do schowka.

7. U góry listy plików i katalogów wybierz Poziom wyżej a następnie wejdź do katalogu public_html.

8. Po wejściu do katalogu public_html wybierz przycisk Przenieś pliki ze schowka tutaj.

Pliki zostaną przeniesione pomiędzy katalogami.

Uwaga: Po przeniesieniu plików koniecznie kliknij Wyczyść schowek, aby pliki nie pozostały w nim zapisane.